Volledig Hitma-assortiment
Hitma Gas- en vlamdetectie
2025-05-01 17:13:00

Sensor voor brandveiligheid batterijen

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut 1 mei 2025

Soms worden er toch écht nieuwe ontwikkelingen gedaan waarmee nieuwe sensoren op de markt komen die nieuwe dingen kunnen. Een voorbeeld hiervan is de MPS wat staat voor: Molecular Property Spectrometer.

De MPS-sensor, die wordt toegepast in de Crowcon-gasdetector serie Xgard Bright, is voorzien van een specifieke chip waarmee diverse gassen gelijktijdig zijn te monitoren. De chip is in staat om de gegevens van een piëzoelektrische sensor te lezen die veranderingen in diverse grootheden – zoals druk, vochtigheid, temperatuur, spanning en kracht – kan detecteren via een elektronische lading. Een MPS is hiermee te vergelijken met een multigasdetector maar verschilt door het feit dat hij geen vier maar tot veertien gassen kan detecteren.

Gasdetectiespecialist Peter Adema van Hitma heeft meer dan twintig jaar ervaring in gas- en vlamdetectie en legt uit: “Tot deze gassen behoren ook DMC, DEC en EMC. Dit zijn gassen die vrijkomen wanneer zich een ‘thermische runaway’ ontwikkelt in een elektrische accu. Dit proces leidt onherroepelijk tot een accubrand waarvan we inmiddels weten dat deze niet eenvoudig te blussen zijn. Voorheen kon het voorstadium van een dergelijke brand alleen worden gemonitord door de temperatuur van de accu in de gaten te houden.”

Hij vervolgt: “Het probleem is dat je met de detectie van een oplopende temperatuur eigenlijk altijd te laat bent. In het slechtste geval heb je nog geen half uur om actie te ondernemen door de accu sterk te koelen. Met deze nieuwe sensortechnologie kun je eerder ingrijpen en verklein je de kans op brand aanzienlijk."

Levensduur van 15 jaar, zonder tussentijdse kalibratie
Doordat de sensor commercieel beschikbaar is, zijn niet alleen de technische specificaties zijn gevalideerd maar is ook de praktische toepasbaarheid in orde. Zo zijn deze sensoren (extreem) robuust en kunnen niet vergiftigen of verzadigen. Daarbij is de levensduur langer dan vijftien jaar zonder de noodzaak de sensor tussentijds te kalibreren. "Ik verwacht dat onder meer verzekeraars een dergelijk detectiesysteem gaan verplichten bij bedrijven die werken met Li-ion accu’s. Feitelijk is het onbelangrijk of dit één accu is of een groot aantal, hoewel de schade in het laatste geval natuurlijk groter is. Gelukkig richt wet- en regelgeving zich ook langzaam op preventie”, aldus Peter Adema.